Perfect Trio

Trzy kroki i gotowe! Budyniowo-kawowe ciasto na biszkoptowym spodzie. Zachwyci każdego!
Składniki:

forma 24x24 cm
    Blat biszkoptowy:
    • 2 jajka
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 płaskie łyżki kakao
    • poncz: ostudzona kawa rozpuszczalna
    Masa budyniowa:
    • 750 ml mleka
    • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    • 1 kostka (250 g) masła/margaryny
    Masa śmietankowa:
    • 400 ml śmietanki 36%
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżki żelatyny 
    • 1/3 szklanki wrzątku
    • starta ciemna czekolada do posypania wierzchu
    Sposób przygotowania:
    1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Mieszając, stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem i kakao mąkę. Całość szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min. Gdy biszkopt ostygnie naponczować go kawą.
    2. W połowie szklanki mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować (dosłodzić 2 łyżkami cukru, jeśli budnie nie są słodzone). Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę gotować mieszając. Budyń pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki, niech masa budyniowa zacznie tężeć.
    3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier i kawę, zmiksować. Dolać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować. Masę szybko wyłożyć na warstwę budyniową. Wierzch ciasta oprószyć startą czekoladą. Całość ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Gotowe!

    3 komentarze:

    1. Podkradam przepis na moje zbliżające się urodziny. Wygląda ekstra, jestem skuszona!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A to w takim urodzinowym razie jak najbardziej dozwolone. Wszystkiego NAJ NAJ i smacznego!

        Usuń
    2. Super przepis! Zabieram się do roboty :)

      OdpowiedzUsuń