Sałatka "Goście chwalą"

Warstwowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 1-2 woreczki ryżu
  • 1-2 puszki tuńczyka w oleju
  • 200 g żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • majonez 
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oleju i lekko rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Z dwóch jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na tarce, białka i pozostałe jajka pokroić w kostkę.

2. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy (każdą warstwę posmarować 2 łyżkami majonezu oprószonego solą i pieprzem): połowa ryżu, połowa tuńczyka, ser żółty, kukurydza, jajka, reszta tuńczyka, pozostały ryż, żółtka (w środku), szczypiorek (wokół żółtek).

Na zdrowie!



2 komentarze: