Śnieżny puch - bez pieczenia!

Ekspresowy sernik!

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • biszkopty okrągłe ok. 16 szt.
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 350 ml śmietanki 30-36%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml wrzącej wody
    Posypka:
    • 6 łyżek wiórków kokosowych
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka cukru


        Sposób przygotowania:
        1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć biszkoptami.

        2. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do ostudzenia. Przygotować posypkę kokosową: na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać wiórki, cały czas mieszać, aż nabiorą złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

        3. Twaróg przełożyć do miski, miksując dawać do niego powoli całkowicie wystudzoną (ale płynną) galaretkę. Następnie przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać ubitą śmietankę. Mieszać do połączenia składników. 

        4. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć. Następnie wyłożyć ją na spód z biszkoptów i posypać wiórkami. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia (min. 4 godziny, najlepiej na całą noc).

        Pyszny i delikatny!

        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz