Ciasto czekoladowe z malinami

Bardzo prosty przepis!
Składniki:
    • 120 g mąki pszennej
    • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 120 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 150 ml wody
    • 10 g kakao
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 150 g cukru
    • 1/2 opakowania cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • szklanka malin
    • forma ok. 24x24 cm



    Sposób przygotowania:
    1. W rondelku rozpuścić masło, czekoladę (połamaną na kawałki), wodę, kakao, kawę i cukry. Podgrzewać na małym ogniu mieszając - aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Odstawić do ostudzenia. Dodać jajko i zmiksować.

    2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przesypywać je powoli do masy czekoladowej miksując aż masa stanie się gładka.

    3. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć maliny.

    4. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni (do "suchego patyczka").
    Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce!

    Przepyszne!


    2 komentarze:

    1. Wyszło bardzo smaczne ale niestety rozsypujące się w oczach. Nie wiadomo dlaczego. Maliny mrożone (po rozmrożeniu oczywiście).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Proszę powiedzieć czy maliny były porządnie osuszone?

        Usuń