piątek, 8 czerwca 2018

Sałatka z brokułem i fetą


Ekspresowa i rewelacyjna!

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • ok. 250 g sera feta
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g boczku wędzonego
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 12% - małe opakowanie
  • 3 łyżki majonezu
  • sól (można pominąć)
  • pieprz

Sposób przygotowania:
1. Brokuł umyć i gotować przez ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ostudzić, podzielić na różyczki. Jajka pokroić na ćwiartki, ser feta w kostkę. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Ziarna słonecznika zarumienić na suchej patelni.

2. Przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać.

3. W naczyniu układać od dołu warstwy składników w kolejności: brokuł, feta, jajka, sos, boczek. Wierzch sałatki posypać ziarnami słonecznika.

Smakuje niesamowicie!

6 komentarzy:

  1. O! a to fajne! Ja znam wersję z pomidorem, a tu boczek zamiast pomidora, dla mnie bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, u Knurra musi być boczuś 😉, i doskonale łączy smaki z jajkiem i fetą.

      Usuń
  2. Brokuł i boczek, coś wspaniałego zarówno dla mnie i dla mojego męża. Ja uwielbiam brokuł, on uwielbia boczek, a coś zielonego mu się w diecie przyda. Pokłony w Knurzą stronę za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń