wtorek, 6 marca 2018

Muffinki czekoladowe

Zawsze się udają!
Składniki na 12 sztuk:

Muffiny:
  • 250 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • nadzienie: 12 kostek ulubionej czekolady
Masa:
  • 200g śmietanka deserowa 30%
  • śmietanex - 1 saszetka
  • galaretka turkusowa 
  • pół szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:
1. Do jednej miski wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek, kakao). Do drugiej miski wlewamy i mieszamy wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka). Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. 

2. Połowę masy wlewamy do foremek, wkładamy kostki czekolady jako nadzienie i zalewamy foremki pozostała częścią masy. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

3. Przygotowujemy masę turkusową: galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, pozostawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Mikserem ubijamy śmietankę deserową, dosypujemy śmietanex i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy płynną, schłodzoną galaretkę i ubijamy całość. Na 5 minut wstawiamy do lodówki. 

4. Ostygnięte muffinki dekorujemy masą turkusową przy pomocy woreczka. Możemy też dodać posypkę.

Przepyszne!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam muffinki! Jest tyle wariantów, że na prawdę warto upiec i później się delektować ;)

    W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń