Muffinki budyniowo-malinowe

Bajecznie prosty przepis!

Składniki (na ok. 15 sztuk):

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jajko
  • pół kostki roztopionego masła lub margaryny
Nadzienie:
  • Budyń (np. waniliowy) 
  • maliny lub kostki ulubionej czekolady



Sposób przygotowania:
Gdy rozpuszczone masło trochę ostygnie, Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę.

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w ciut mniejszej ilości mleka (ok.400 ml), by był bardziej gęsty.

Foremkę wypełniamy do połowy ciastem, dokładamy łyżeczkę budyniu (może być jeszcze ciepły) i maliny/czekoladę i przykrywamy kolejną warstwą ciasta aż do pełna.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut.



PYCHA!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz