poniedziałek, 22 stycznia 2018

Pancakes waniliowe

Przepyszne!

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wierzch:
  • polewa: bita śmietana zmieszana z jagodami
  • ulubione owoce





Sposób przygotowania:
1. Mieszamy składniki płynne: mleko, jajka i olej. Do płynnej masy dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


2. Nieduże naleśniki (średnica ok. 13 cm) smażymy do czasu, aż na jednej stronie placuszków pojawią się bąble (około minutę), następnie obracamy na drugą stronę do zarumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami (syrop klonowy/bita śmietana/nutella/owoce).


Bo każdy lubi naleśniki!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz