Sałatka ze słoika - hit do grilla

Gdy wieczorem planujemy grillowanie, rano szybciutko szykuję nasz "sałatkowy słoik". Idealnie pasuje do mięs i kiełbasy, ale sprawdzi się też do obiadu. Można przygotować go nawet dzień wcześniej.  

Składniki na słoik o pojemności 750 ml:
  • 6 ogórków gruntowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek koperku
zalewa:
  • 200 ml przegotowanej, ostudzonej wody
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 4 łyżki octu 10%
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, a paprykę na małe paseczki. Koperek posiekać. Warzywa połączyć w misce i zalać zalewą przygotowaną z wymienionych składników. Całość wymieszać. Sałatkę upchnąć do słoika razem z zalewą i odstawić do przegryzienia (na minimum 1 godzinę, a najlepiej kilka - nabierze jeszcze więcej smaku). Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać w lodówce do kilku dni.