Domowa sałatka Cezar

Zrobienie tej pysznej, popularnej sałatki w domu zajmie dosłownie kilka chwil. Polecam, smakuje tak jak w restauracji.
Składniki:
  • ok. 300 g filetu z piersi z kurczaka
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • garść grzanek
  • garść utartego parmezanu
  • olej/oliwa do smażenia
sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (można pominąć)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować sos: majonez połączyć z musztardą, sokiem z cytryny i sosem worcestershire. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.
2. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do salaterki, zalać połową sosu i wymieszać.
3. Filet z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć na rumiano na rozgrzanej patelni (grillowej, lub zwykłej) z niewielką ilością oleju.
4. Na sałacie ułożyć usmażone kawałki kurczaka. Wierzch sałatki polać resztą sosu, posypać grzankami oraz utartym parmezanem.