Pączki na dwa kęsy

Mini pączki serowe - szybka, słodka, pyszna przekąska dla małych i dużych. Bezproblemowe w przygotowaniu, zawsze się udają i znikają z talerza błyskawicznie. 

Składniki na ok. 30 szt:
  • 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 2 niepełne szkalnki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry, jajka, śmietanę i ocet. Składniki zamieszać dłońmi, a następnie zagnieść ciasto. Dłonie obsypać mąką (ciasto będzie kleiste), odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. 
2. W niedużym garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć partiami (po kilka) na niedużym ogniu, kilka minut z każdej strony do zrumienienia na jasnobrązowy kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.