Przepyszne śledzie w porach

Śledzie w smakowitym wydaniu świąteczno-imprezowym. Przepis, który w mojej rodzinie jest od lat. Przygotowujemy śledzie na wiele sposobów, ale ta sałatka śledziowa to nasz numer jeden.
Składniki:
  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży por
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 średnie jabłko
  • 4 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ponownie osuszyć śledzie i pokroić na nieduże kawałki, ok. 2 cm szerokości.
2. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego na półtalarki pora. Dusić (co jakiś czas mieszając), do momentu, aż por zmięknie. Następnie dodać posiekaną drobno natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Zamieszać i smażyć jeszcze przez ok. 20 sekund. Patelnię zdjąć z ognia, całość odstawić do ostudzenia. 
3. W salaterce połączyć śmietanę z musztardą i miodem, dodać obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko, ostudzone pory oraz kawałki śledzi. Całość doprawić pieprzem i odrobiną soli do smaku, wymieszać. Sałatkę śledziową wstawić do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem, aby smaki się przegryzły.