Pyszne ciasto rabarbarowe na 5

Smakowity słodko-kwaśny deser - idealny do kawy lub herbaty. Ciasto robiłam już kilka razy, jest bezproblemowe i zawsze się udaje.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
    Sposób przygotowania:
    1. Warstwa rabarbarowa: rabarbar obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Dodać cukier. Całość podlać odrobiną wody i zesmażyć, od czasu do czasu mieszając. Gotowy rabarbar odstawić do ostudzenia.
    2. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na szerokość formy i wyłożyć na jej spód. Na ciasto wyłożyć ostudzony rabarbar.
    3. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel (proszek) i zmiksować. Pianą przykryć rabarbar.
    4. Kruszonka: składniki na kruszonkę wymieszać w misce, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać pianę.
    5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.