Aksamitny sernik z musem truskawkowym

Bardzo prosty przepis na wyjątkowy sernik. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. To moja ulubiona wersja sernika na zimno. Polecam! 

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 i 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (z cukrem)
  • ok. 15 szt. ciemnych herbatników
    Sposób przygotowania:
    1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia (co jakiś czas można zamieszać). Ser zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewać ostudzoną całkowicie (ale płynną!) żelatynę. Masę serową przełożyć na herbatniki. Całość wstawić do lodówki.
    2. Truskawki zblendować na gładki mus. Następnie mus przelać do garnka, postawić na małym ogniu i (mieszając co jakiś czas) doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień, do musu dosypać 1 i pół opakowania galaretki truskawkowej, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
    3. Gdy mus ostygnie i zacznie lekko tężęć, wylać go równomiernie na wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.