Babka na ostatnią chwilę

Pyszna, mięciutka babka na oleju. Jest ekspresowa w przygotowaniu i zawsze pięknie wyrasta! Przepis dla każdego, a szczególnie dla zabieganych :)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka pomarańczowa do posypania wierzchu
  • forma: ok. 30x11 cm
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijać z cukrami na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Następnie do masy powoli wlać olej oraz kilka kropli aromatu i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać do masy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksować niezbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. 
2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 55 min (do "suchego patyczka"). 
3. Przygotować lukier: do miseczki wlać 2 łyżki soku z cytryny. Partiami dodawać cukier puder i mieszać do momentu aż się rozpuści i otrzymamy lukier o jednolitej konsystencji. Ostudzoną babkę polać lukrem, wierzch posypać skórką pomarańczową.

4 komentarze:

  1. Jestem pewna, że pyszna :) Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny blog, czytelny, piękne zdjęcia i jak widać wszystko perfekcyjnie wygląda. super

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest super piekę poraz kolejny z mieszanka do keksa jest super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Weszłam na tę stronę i nie pożałowałam.Bardzo mnie inspiruje.

    OdpowiedzUsuń