Szwedzka sałatka obiadowa na zimę

Świetna sałatka bez pasteryzacji. Zimą wystarczy odkręcić słoik i się zajadać. Jest naprawdę przepyszna i bezproblemowa w przygotowaniu! 
Składniki:
  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka oleju

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, nie obierać, poszatkować. Marchew zetrzeć na grubszej tarce, cebule pokroić w piórka. Warzywa połączyć w dużej misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, zasypać solą i wymieszać. Odstawić na noc. Następnego dnia warzywa odcedzić z soku, który puściły. Ocet z cukrem zagotować i dodać do niego warzywa. Gotować przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać olej. Sałatkę przekładać do czystych, wyparzonych słoików, zalewać gorącą zalewą. Od razu zakręcać. Nie pasteryzować.







2 komentarze:

  1. Witam.Tyle skrojonych ogórków gotować w 1 szkl.octu z cukrem?wydaje mi się to za mało ,nie będzie przywierało?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam nie przywierało trzeba mieszać wyszła super.

    OdpowiedzUsuń