Maszynkowce

Sprawdzony przepis Mamy na tradycyjne kruche ciasteczka. Uwielbiana przez wszystkich przekąska do kawy, herbaty lub mleka. Najlepsze!
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 kostka margaryny (200 g)
  • 250 g cukru
  • 1 całe jajko i 3 żółtka
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciasteczka. W przypadku, gdy nie mamy maszynki, ciasto można rozwałkować na ok. 1 cm grubości i użyć foremek lub szklanki. Ciasteczka ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut na złoty kolor. Przed podaniem maszynkowce można oprószyć cukrem pudrem.