Zielone jabłuszko

Świetny przepis na znakomite ciasto! Zachwyci domowników i gości! Efektowne, ale proste w przygotowaniu. Pyszne jabłka w agrestowej galaretce, przykryte śmietankową kołderką. Orzeźwiające!
Składniki:
  • forma 24x37 cm
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz: woda z sokiem z cytryny
Warstwa zielona:
  • 3 galaretki agrestowe
  • 1 l wrzątku
  • 3 duże jabłka
  • sok z 1/3 cytryny
Warstwa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gotowy, ostygnięty biszkopt lekko naponczować.
2. Galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku. Odstawić. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, żeby nie pociemniały, a następnie wmieszać je do tężejącej galaretki. Na biszkopt wyłożyć niemal całkiem stężoną, gęstą masę jabłkową.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie powoli wlewać ostygniętą żelatynę. Po zmiksowaniu masę szybko wyłożyć na warstwę zieloną. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, by całkowicie stężało.