Rodzynkowa Wiewiórka

Pysznie słodkie ciasto, które zawsze poprawia nastrój!!! Znakomita wersja "Wiewiórki": z tartymi jabłkami i rodzynkami. Przykryta polewą z mlecznej czekolady.
Składniki:
  • forma 24x28 cm
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 duże jabłka
  • rodzynki (opakowanie 140 g)
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Nadal mieszając, powoli dolać olej. Na koniec dodać starte na dużych oczkach jabłka oraz rodzynki (pozostawić garstkę do posypania wierzchu). Całość wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami.
2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40-45 minut.
3. Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".

1 komentarz: