Zupa krem z dyni

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa dyniowa, którą przygotujesz błyskawicznie! Nie ma nic lepszego na jesienne chłody!
Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki (można pominąć)
  • 4 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać, pozbyć się pestek, pokroić na małe kawałki. Cebulę i marchew obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, dodać olej/oliwę i podsmażać, stale mieszając przez ok. 3 minuty. Następnie zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem przez 30-35 minut (do miękkości).
2. Zupę zblendować na krem i doprawić do smaku. Podawać z łyżką śmietany (można dodatkowo udekorować natką pietruszki). Pysznie będzie też smakowała z grzankami lub makaronem.

1 komentarz:

  1. Choć bardzo lubię zupę dyniową, to sama jeszcze nigdy nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń