Fantazja Ewy


Ciasto doskonałe na każdą okazję! Delikatna masa budyniowa, kajmak, kakaowy biszkopt i czekoladowa polewa... Pycha!
Składniki:
  • forma 36x21 cm
  • ok. 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła roślinnego
  • 3 łyżki mleka w proszku
Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 kostki masła/margaryny
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 175 st. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia.
  2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 łyżki budyniu i 2 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dolać rozpuszczony z mąką budyń, przez chwilę gotować mieszając. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem i nadal miksując dodawać po łyżce zimny budyń. Następnie dodać do masy mleko w proszku, zmiksować.
3. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na dolny blat wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć ją herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ją kolejną ich warstwą. Następnie wyłożyć resztę masy budyniowej i przykryć biszkoptem.
4. Polewa: składniki rozpuścić na małym ogniu mieszając. Gdy polewa przestygnie i lekko zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, masa stężeje, a herbatniki zmiękną.

Posmakuje każdemu!

2 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis na ciasto, wyszło znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja teściowa robi to ciasto. To jedyne ciasto, jakie jej wychodzi :D

    OdpowiedzUsuń