Domowa kiełbasa wędzona


Wyjątkowa!

Składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 1,5 kg wieprzowego, tzw. trójki
  • 1 kg mięsa wołowego lub udźca z indyka
  • sól peklowa 1 opakowanie 50 g
  • sól kuchenna 100 g
  • pieprz czarny do smaku
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 10 m jelit


Sposób przygotowania:
1. Mięso mielimy maszynką na grubych oczkach. Po zmieleniu wkładamy do miski, solimy (50 g soli peklowej, 100 g soli kuchennej), doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Dolewamy 0,5 l letniej wody i wszystko mieszamy aż składniki się połączą. Następnie wyrobioną masą wypychamy jelita.

2. Kiełbasę wędzimy w wędzisku na średnim ogniu przez około 2,5 h drewnem owocowym (jabłoń), dębowym lub olchowym.

Znakomita!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz