Szarlotka Królewska

Robi wrażenie!
Składniki:
  • forma 24x24 cm
Blat biszkoptowy:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz: woda z sokiem z cytryny
Warstwa jabłkowa:
  • 1/2 l musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
Warstwa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • kakao do posypania wierzchu


Sposób przygotowania:

1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Szybko, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni przez około 25 min.

2. Mus jabłkowy zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Ostygnięty biszkopt naponczować i przykryć warstwą ostudzonego musu jabłkowego. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem, dosypać cukier, zmiksować. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na warstwę jabłkową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć kakao. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Słodka, lekko kwaśna nuta, super, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warstwa jabłkowa najbardziej mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. boję się trochę galaretek, czasem się nie ścinają, może na początek to za trudne?

    OdpowiedzUsuń