Brzoskwiniowy sernik na zimno

Mocne orzeźwienie...
Składniki:
  • herbatniki ok. 250g
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku (do żelatyny)
  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 8 połówek)
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • 1 litr wrzątku (na galaretki)
  • forma: 24x24 cm

Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki.

3. Ser miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę.

4. Masę serową wylewamy na herbatniki. Wierzch wyrównujemy łyżką. Na masie gęsto układamy części brzoskwiń (skrojone na paski grubości 1 cm).

5. Ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, wylewamy je na ciasto. Całość ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin).

Idealne na upały!

2 komentarze: