czwartek, 8 marca 2018

Ciasto Pisanka

Prosty przepis na smaczne i kolorowe ciasto
Składniki i sposób przygotowania:
Biszkopt:
  • blacha o wymiarach ok. 36x21 cm
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz: woda z sokiem cytrynowym
Masa:
  • 2 x śmietanka 30%
  • 2 x śmietanex
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 galaretka owoce leśne
  • wrzątek
  • konfitura malinowa
+ polewa czekoladowa do dekoracji


Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.

2. Przygotowujemy masę: dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w szklance wrzątku, pozostawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy w ok. 50 ml wrzątku i też pozostawimy do ostygnięcia. Śmietanki 30% ubijamy w misce, dodajemy 2 saszetki śmietanexu i dobrze ubijamy. 
Do osobnej miski odkładamy 1/4 masy, wlewamy do niej (chłodną i płynną) galaretkę z owoców leśnych i miksujemy. Do miski z większą pozostałą częścią masy wlewamy galaretki agrestowe, miksujemy. Obie masy wstawiamy  do lodówki na kilka minut, aż stężeją.

3. Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go wzdłuż na pół. Obie części ponczujemy. Biszkopt smarujemy masą agrestową (pozostawiamy trochę masy do udekorowania wierzchu ciasta). 
Na masę nakładamy 3 paski konfitury, przykrywamy biszkoptem. 


4. Wierzch ciasta smarujemy masami na przemian, tak jak na zdjęciu. Kolorowe masy rozdzielamy polewą czekoladową.

Przepyszne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz