Szybkie ciasto na umilenie dnia

Pyszne ciasto z owocami i białą czekoladą w środku. Idealne pod kawę, herbatę lub mleko. Bardzo prosty przepis!
Składniki:
  • keksówka 11x30 cm, szklanka 250 ml
  • 4 jajka "L" (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g białej czekolady
  • 2 garście borówek (można zastąpić innymi owocami)
  • Sposób przygotowania:
    1. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wmiksować do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (krótko - tylko do połączenia składników). Na koniec dodać posiekaną nożem białą czekoladę i wmieszać ją szpatułką do ciasta.
    2. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.