Szarlotka lukrowana

To ostatnio moja ulubiona wersja szarlotki. Robiłam ją już kilka razy przy okazji rodzinnych spotkań. Każdy chwalił, więc polecam! 

Składniki:
    forma 35x24 cm
    • ok. 2,5 kg jabłek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1-2 łyżki cukru (w zależności jak kwaśne są jabłka)
    ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 200 g masła (pokroić w kostkę)
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    lukier:
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Jedną połowę ciasta włożyć do zamrażarki (na min. 30 min), drugą rozwałkować i położyć na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie lekko odcisnąć z soku. Do jabłek dodać cynamon oraz cukier, wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć równomiernie na ciasto.
    3. Schłodzone ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach. Szybko i równomiernie rozsypać na jabłkach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-50 minut.
    4. Lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać - do uzyskania lukru o jednolitej konsystencji. Wierzch gotowej, ostudzonej szarlotki posmarować lukrem przy pomocy pędzelka.