Najlepszy chlebek bananowy

Z tego przepisu korzystam regularnie, bo chlebek bananowy po prostu uwielbiamy. Przygotowanie ciasta to dosłownie kilka chwil. Chlebek jest słodziutki, wilgotny i fenomenalnie pachnie!
Składniki:
  • keksówka ok. 11x30 cm
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 120 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1. Banany obrać ze skórek. Trzy z nich pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukry oraz szczyptę soli. Wszystko wymieszać. Następnie dolać rozpuszczone masło, a na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z sodą oczyszczoną - całość wymieszać do połączenia składników (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej).
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatniego banana przekroić wzdłuż na pół. Połówki ułożyć na wierzchu ciasta. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 55-60 minut. 

1 komentarz:

  1. Wyglada niesamowicie, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń