Sałatka na co dzień

Pyszna sałatka ryżowa z jajkiem, szynką i warzywami. Dosyć lekka, ale treściwa. Robię ją na śniadanie lub kolację. Świetnie sprawdzi się też jako przekąska do pracy.
Składniki:
  • 1 woreczek ryżu parabolicznego
  • 150 g szynki
  • 2 jajka na twardo
  • 1 nieduża czerwona papryka 
  • 1 ogórek szklarniowy
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szynkę, jajka, paprykę i ogórek pokroić w kostkę. Połączyć je w salaterce z ugotowanym ryżem. Całość zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników i dokładnie wymieszać.