Szparagi w złocistej panierce

Banalny przepis, a taki dobry! Panierowane szparagi przygotowuje się błyskawicznie. Sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych albo przekąska. Przepyszna podwójna panierka!

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Podgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odsączyć. Jajko wbić do miseczki, doprawić pieprzem i rozbić widelcem. Bułkę przesypać na talerz, doprawić do smaku vegetą, wymieszać. Szparagi moczyć w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i jeszcze raz to samo - w jajku i w bułce. Smażyć je z każdej strony na rumiano, na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone szparagi odsączyć na ręczniku papierowym.

1 komentarz:

  1. Teraz bardzo często robię szparagi w takiej panierce z Waszego przepisu dzięki:)

    OdpowiedzUsuń