Kurczak pod pyszną pierzynką

Rodzinny obiad w mgnieniu oka! Soczyste piersi z kurczaka pod smakowitą pierzynką z marchewki i pora. Bardzo proste danie, a robi wrażenie! 

Składniki:
  • ok. 800 g piersi z kurczaka 
  • 5 marchewek 
  • 1 por
  • garść drobno posiekanego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
    Sposób przygotowania:
    Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Mięso oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Marchewki zetrzeć na małych oczkach tarki, pora posiekać na półtalarki. Warzywa połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Następnie wyłożyć je równomiernie na kotlety. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 minut (połowa czasu pieczenia pod przykryciem, połowa bez). Przed podaniem wierzch dania oprószyć koperkiem.