Malinowiec bez pieczenia

Zrobiłam to ciasto na imieniny i wszystkim bardzo smakowało! Prosty przepis bez pieczenia, z którym każdy sobie poradzi.

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • ok. 300 g jasnych herbatników
  • słoik dżemu malinowego (400 g)
masa budyniowa:
  • 3,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 2 galaretki cytrynowe
  • kostka masła (200 g)
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • tabliczka białej (lub kokosowej) czekolady

Sposób przygotowania:
1. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką cukru i wlać rozpuszczony budyń. Chwilę gotować, mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pokrojone na kawałki masło zmiksować, a następnie stopniowo dodawać do niego ostygnięty budyń. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, a na nie wyłożyć masę budyniową. Masę przykryć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich dżem. Na dżemie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. 
3. Polewa: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.