Bigoski

Błyskawicznie! Super przepis od cioci Ali na placuszki z kiszonej kapusty. Idealne do czerwonego barszczu, puszyste i mięciutkie. świetny pomysł, gdy spodziewasz się gości! 
Składniki na 30 sztuk:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
    Sposób przygotowania:
    Mąkę, mleko, jajka, sodę oraz przyprawy zmiksować na jednolitą konsystencję. Kapustę odcisnąć mocno (ale nie do końca), posiekać nożem, dodać do ciasta, wymieszać. Placki nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

    4 komentarze:

    1. Szybkie przygotowanie na pewno na plus. Ciekaw jestem smaku...wierzę, że smakują tak cudownie jak wyglądają.

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale, że z kapusty? :D
      Wyglądają jak ziemniaczane :D

      OdpowiedzUsuń