Sałatka imprezowa

Świetna warstwowa sałatka wiele razy testowana na gościach! Smakowała każdemu, z czystym sercem polecamy :)
Składniki:
  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • ok. 250 g szynki
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 5 jajek na twardo
  • puszka zielonego groszku
  • ok. 150 g żółtego sera
sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować wg przepisu z opakowania, odsączyć, osuszyć. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odsaczyć. Cebulę pokroić w kosteczkę i wymieszać z pieczarkami. Szynkę i jajka pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. W dużej, przezroczystej salaterce układać od dołu kolejne warstwy składników: makaron, pieczarki z cebulką, jajka, szynka, ser żółty (odłożyć trochę do dekoracji wierzchu), groszek i wokół niego reszta sera. Każdą warstwę polewać sosem.