Sałatka w paski

Idealna na sezon grillowy! Kolorowa sałatka, która pięknie się prezentuje i jest przepyszna.

Składniki:
  • 1 ogórek szklarniowy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 żółta papryka
  • pomidorki koktajlowe (10 szt)
  • ser feta (małe opakowanie)
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • pęczek rzodkiewek
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ogórka pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną drobno natką pietruszki. Pekinkę posiekać, paprykę pokroić w paseczki, rzodkiewki i fetę w kostkę, pomidorki na połówki. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku, wymieszać.
2. W salaterce układać "w paski" kolejno składniki: ogórek, papryka, pomidorki, feta, pekinka, rzodkiewka. Wzdłuż między paskami wylewać sos.

6 komentarzy:

  1. Rzeczywiście ślicznie wygląda. To tak warstwowa w poprzek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygada niesamowicie, zrobię do sobotniego grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę zrobić dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzodkiewka najlepiej smakuje na świeżo, ale jeżeli zrobisz wieczorem i przykryjesz folią aluminiową i wstawisz do lodówki, powinni być ok!

      Usuń
    2. Ogórki i pomidory też powinny być robione krótko przed spożyciem. Sałatka wygląda cudownie. Sosik można zrobić dzień wcześniej, żeby się "przegryzł" a warzywa - 5 minutek i sałatka gotowa. Ja proponuję zrobić również z sosem winegretem.

      Usuń