środa, 21 lutego 2018

Tęczowa pianka - ciasto bez pieczenia

Lekkie jak ptasie mleczko
Składniki:
  • 1 kartonik (500g) mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 3 szklanki wrzątku
  • 2 paski startej drobno białej czekolady
  • Forma ok. 24x13 cm


Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczamy dokładnie w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

2. Dobrze schłodzone w lodówce mleko skondensowane wlewamy do miski i ubijamy mikserem tak, by się lekko spieniło.

3. Spienione mleko dzielimy na 3 równe części (do 3 misek), do każdej dodajemy po jednej rozpuszczonej galaretce (ma być chłodna, ale jeszcze płynna) i miksujemy.

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy na zmianę po 3 łyżki każdej z galaretek tak, żeby kolory się wymieszały. Wierzch wyrównujemy łyżką. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, aby stężało. Przed podaniem posypujemy białą czekoladą.

Pychotka!




3 komentarze:

  1. Kolorowo zawrót głowy :) super

    OdpowiedzUsuń
  2. A może być mleko skondensowane słodzone?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, ciasto będzie słodsze.

    OdpowiedzUsuń