Ciasto Anielskie

Zachwyci wszystkich gości! Puszysty biszkopt z kremem migdałowym i kokosowym...
Składniki:
Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • poncz: przegotowana ostudzona woda z sokiem z cytryny
  • forma ok. 36x21 cm
Krem migdałowy:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki spirytusu (można pominąć)
  • 6 łyżek płatków migdałowych
Krem kokosowy:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
Polewa:
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g margaryny
  • 50 g wiórek kokosowych do posypania wierzchu ciast
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Do piany z białek stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier - cały czas ubijając. Następnie dodawać stopniowo żółtka. Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej i delikatnie wmieszać do ciasta.Formę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Biszkopt piec w 160-170 stopniach, około 45 minut. Gdy biszkopt ostygnie, wyjąć go z formy i przekroić wzdłuż na 3 części.2.Przygotować krem migdałowy: z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wystudzić. Masło ucierać mikserem, dodawać po łyżce wystudzony budyń. Do masy (opcjonalnie) dodać spirytus i płatki migdałowe, wymieszać.
3. Przygotować krem kokosowy: zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć nim wiórki kokosowe. Mleko skondensowane podgrzać aż będzie gorące, nie gotować. Jajko ubić z cukrem na parze na gęstą niemal białą masę. Wlać do niej cienkim strumieniem gorące mleko skondensowane, ciągle ubijając doprowadzić masę niemalże do wrzenia (nie gotować!) i zestawić z garnka. Przestudzić nadal ubijając. Masło utrzeć w drugiej misce z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną masę jajeczną i ubić aż całość będzie  gładka i w miarę puszysta. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
4. Składanie ciasta: dolny biszkopt naponczować, wyłożyć na niego krem migdałowy, wierzch wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować i wyłożyć krem kokosowy. Przykryć ostatnim biszkoptem, naponczować.
5. Przygotować polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka lub wody, dosypać cukier puder i rozpuścić. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Gdy margaryna się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szybko i dokładne.
Polewę wylać na ciasto i oprószyć wiórkami kokosowymi. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na noc) do stężenia.

Smakuje wspaniale!

1 komentarz: