Przepyszne ciasto serowe bez pieczenia

Szybka alternatywa dla sernika 

Serowe ciasto na każdą okazję, wygląda i smakuje zjawiskowo

Składniki:
  • 1/2 kg twarogu tłustego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 masło
  • 2-3 żółtka 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • ok. 2 dużych paczek herbatników
Polewa:
*Możesz kupić gotową lub zrobić wg mojego sprawdzonego przepisu:
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g margaryny


Sposób przygotowania:

1. Ser przepuścić przez maszynkę lub metalowe sitko (zajmie to tylko chwilę)

2. Masło, cukier puder i żółtka utrzeć (jajka najpierw sparzyć wrzątkiem), dodać do nich ser i ponownie utrzeć całość

3. Utarte ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko po to, by później bez problemu można było wyjąć z niej ciasto), następnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie ciemne ciasto, kładziemy drugą warstwę herbatników, potem jasne ciasto i na wierzch znowu herbatniki. 


5. Przygotowujemy polewę: w rondelku zagotować 3 łyżki mleka lub wody, wsypać cukier puder i rozpuścić, następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i rozpuścić. Zdjąć rondelek z ognia i dodać przesiane przez sitko kakao. 
Szybko i dokładnie wymieszać (w razie rozwarstwienia składników dolać odrobinę zimnego mleka)

GOTOWE!



6 komentarzy:

  1. jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. 23x33 cm wewnątrz blaszki ma nasza kreacja

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ser z wiaderka tez sie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  4. tak jest! różnica będzie tylko w gęstości masy. Ja preferuję utrzeć ser, ten "na gotowo" jest przeważnie za rzadki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne :) pojechałam z tym ciastem do cioci ,mowi pyszne musiałam im dac przepis :) a dzieci wniebowięte

    OdpowiedzUsuń